Tot ce trebuie să știi despre tratamentul ortodontic

Un zâmbet sănătos și frumos este un element important al încrederii în sine și al înfățișării generale. Din fericire, tratamentul ortodontic poate ajuta la corectarea problemelor cu dantura, cum ar fi dinții strâmbi, mușcătura inversă sau spațiile între dinți.

În cadrul acestui articol, vom explora diferitele tipuri de tratament ortodontic, procesul de tratament și modul de îngrijire a dinților pe durata tratamentului.

Tratamentul ortodontic: Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare disponibile în Clinica Dr. Melnic. Fiecare are avantajele sale și este potrivit pentru diferite nevoi ortodontice. Mai jos, îți prezentăm mai multe informații despre fiecare tip de aparat dentar.

Aparatul dentar fix

Acest tip de aparat dentar utilizează bracket-uri și fire metalice pentru a muta dinții în poziția corectă. Deși aparatele dentare tradiționale sunt vizibile pe toată durata tratamentului, acestea sunt o opțiune eficientă și accesibilă pentru mulți pacienți.

Aparatele dentare fixe sunt cele mai comune tipuri de aparate dentare. Trebuie purtate constant și pot corecta probleme grave de ortodonție, precum dinții strâmbi, suprapuși sau separați.

Aparatele dentare fixe pot fi confecționate din diverse materiale, inclusiv metal, ceramică sau safir. În general, aparatele dentare metalice sunt cele mai economice, iar cele ceramice sau din safir sunt mai estetice. Acestea sunt o opțiune populară pentru pacienții care doresc să își corecteze problemele dentare, dar doresc să păstreze o estetică frumoasă și naturală a zâmbetului. Deși aparatele dentare estetice din safir și ceramică pot fi mai costisitoare decât cele metalice, mulți pacienți consideră că această investiție merită.

Aparatele dentare mobile

Aparatele dentare mobile sunt formate dintr-un set de plăci transparente sau dintr-un arc dentar mobil, care se atașează de dinți cu ajutorul unor cleme. Aceste aparate sunt concepute pentru a fi purtate doar pentru o anumită perioadă de timp pe zi, de obicei 16 ore.

Aparatele dentare mobile pot fi utilizate pentru corectarea anomaliilor ușoare de poziționare a dinților sau pentru menținerea poziției corecte a dinților după îndepărtarea aparatelor dentare fixe.

Indiferent de tipul de aparat dentar pe care îl alegi, este important să respecți cu strictețe instrucțiunile medicului ortodont și să acorzi o atenție deosebită igienei dentare. În caz contrar, riști apariția problemelor precum carii, inflamații gingivale sau chiar pierderea unor dinți. În plus, este important să efectuezi controale regulate la medicul dentist pentru a te asigura că tratamentul progresează așa cum trebuie.

Tratamentul ortodontic: Cum decurge procesul?

Procesul de tratament ortodontic începe cu o evaluare inițială, în timpul căreia medicul ortodont va examina dinții și va discuta cu pacientul despre obiectivele sale. În funcție de starea actuală a dinților și de obiectivele pacientului, ortodontul va recomanda un plan de tratament personalizat. 

Planul de tratament poate varia, în funcție de tipul de aparat dentar utilizat și de problemele specifice ale pacientului. De obicei, aparatul dentar trebuie ajustat la fiecare patru până la șase săptămâni, iar tratamentul poate dura între câteva luni și doi ani.

Îngrijirea danturii pe durata tratamentului ortodontic

Așa cum am menționat anterior, este important să ai o igienă orală adecvată pe durata tratamentului ortodontic, pentru a preveni probleme precum cariile sau inflamația gingiilor. În timpul purtării aparatelor dentare, este important să cureți cu grijă atât dinții, cât și aparatul, pentru a preveni acumularea de resturi alimentare și placa bacteriană.

Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea dinților pe durata purtării aparatului dentar.

 • Spală-te pe dinți de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți de bună calitate. Ideal este ca spălarea dinților să se facă după fiecare masă! În cazul aparatelor dentare fixe, este recomandat să utilizezi o periuță de dinți cu perii moi și o tehnica de periere în unghiuri, pentru a curăța toată suprafața dinților.
 • Utilizează ață dentară sau periuța interdentară pentru a curăța spațiile dintre dinți și cele de sub firele aparatului dentar.
 • Evită consumul alimentelor tari, lipicioase sau care necesită mușcarea puternică cu dinții din față, deoarece acestea pot deteriora aparatele dentare sau pot fi mai greu de curățat.
 • Evită consumul de alimente și băuturi zaharoase sau carbogazoase, care pot crește riscul de carii și de inflamație gingivală.
 • Vizitează regulat medicul dentist pentru evaluări și curățări dentare profesionale.

Tratamentul ortodontic poate fi o soluție excelentă pentru corectarea problemelor dentare și pentru îmbunătățirea sănătății și aspectului danturii. Cu opțiuni variate de tratament disponibile și cu o îngrijire adecvată pe durata tratamentului, pacienții pot obține un zâmbet frumos și sănătos pe termen lung. Înainte de a începe un tratament ortodontic, este important să discuți cu medicul ortodont despre opțiunile disponibile și despre planul de tratament personalizat.

Ai nevoie de un aparat dentar?

Fă chiar acum primul pas pentru a avea o dantură dreaptă și un zâmbet perfect: contactează-ne pentru o programare în cadrul Clinicii Dr. Melnic, unde găsești medici ortodonți experimentați și dedicați!

Clinica Dr. Melnic

Hai să ne cunoaștem (mai bine)

Suntem o echipă de 20 de oameni pasionați de zâmbete sănătoase și frumoase. Ne place să ne tratăm pacienții cum am vrea să fim noi tratați, cu răbdare, profesionalism și exigență. Ne place să stabilim noi standarde de calitate și suntem aici că să te vedem zâmbim.

Contact Clinica Dr. Melnic

Fă o programare


  Bună ziua, sunt


  și vreau să-mi fac o programare la data de


  preferabil în  pentru  .


  Ma puteți contacta la


  sau la adresa


  .