Implantul dentar cu adiție de os. Cum eviți complicațiile și cum se poate grăbi vindecarea? - Clinica Dr. Melnic

Implantul dentar cu adiție de os. Cum eviți complicațiile și cum se poate grăbi vindecarea?

Zâmbetul este cartea ta de vizită, un detaliu important, care îți oferă un plus de încredere. Iar atunci când pierzi un dinte sau mai mulți, nu doar estetica zâmbetului va avea de suferit, ci și sănătatea danturii. Soluția? Implanturile dentare, o inovație care transformă complet stomatologia și reprezintă cea mai bună opțiune de înlocuire a dinților lipsă, pentru confortul și funcționalitatea danturii. În unele cazuri, tratamentul de restaurare a danturii este unul complex și poate include, printre altele, adiția de os.

Adiția de os este o procedură frecvent folosită în implantologia dentară, pentru a asigura o fundație solidă pentru implantul dentar. Din acest articol poți afla care sunt cauzele ce pot duce la necesitatea inserării unui implant dentar cu adiție de os, ce riscuri și complicații există, cum se poate accelera vindecarea și în ce constă îngrijirea postoperatorie.

Implantul dentar implică, obligatoriu, adiție de os?

Dacă ai nevoie de un implant dentar, nu înseamnă că procedura va implica și adiție de os. Adiția osoasă este recomandată doar în cazul pierderii semnificative a osului maxilar.

Pentru a asigura stabilitatea implantului în timp, este extrem de important ca osul în care urmează să fie inserat să nu fie resorbit. Resorbția sau atrofia osoasă este un proces natural care poate avea mai multe cauze. Acestea includ accidentele, traumatismele severe, extracțiile dentare care nu au fost urmate de inserarea de implanturi sau boala parodontală avansată, care atacă atât țesutul gingival, cât și osul.

Când un dinte este extras și nu este înlocuit, osul din jurul zonei începe să se resoarbă. Este un proces similar cu cel care are loc când un mușchi al corpului nu este utilizat – acesta își pierde treptat tonusul și devine mai slab. De aceea, medicii stomatologi din Clinica Dr. Melnic sfătuiesc pacienții să nu amâne implantul dentar după extracțiile dentare.

Dacă situația o permite, atât procedura de adiție de os, cât și implantul dentar se pot efectua în aceeași zi. Mai precis, medicul dentist va lua această decizie în cazul unui deficit osos redus. În caz contrar, etapele vor fi efectuate în sesiuni diferite de tratament.

Complicații și efecte adverse în urma tratamentului cu adiție de os

Implantul dentar cu adiție de os, deși în general sigur, nu este lipsit de potențiale complicații și efecte adverse. Fumătorii, persoanele cu diabet și cei care suferă de boli cronice sunt în special expuși unui risc mai mare de complicații în urma implantului cu adiție de os. De asemenea, vârsta înaintată poate reprezenta un factor de risc.

După intervenție, pacienții pot experimenta disconfort temporar, inclusiv dureri, umflături sau ușoare sângerări. Acestea sunt reacții normale postoperatorii și nu ar trebui să dureze mai mult de două sau trei zile.

IMPORTANT: Dacă pacienții se confruntă cu simptome de infecție, precum dureri foarte mari, care nu cedează, edem care durează mai mult de 3 zile, sângerări abundente, inflamarea gingiilor, secreții purulente și febră mare, este esențial să consulte medicul!

În cazuri rare, organismul poate respinge adiția de os. Când se întâmplă acest lucru, grefa va fi îndepărtată și se poate încerca o nouă adiție de os, de preferat cu o grefă provenită de la pacient (grefă osoasă autogenă).

Îngrijirea postoperatorie: Extrem de importantă pentru succesul tratamentului

Succesul tratamentului cu adiție de os depinde în mod semnificativ de îngrijirea postoperatorie, iar pacientul trebuie să respecte cu strictețe indicațiile medicului în această privință:

  •     Îngrijirea orală corespunzătoare, inclusiv în zona în care a fost efectuată intervenția, este esențială și ar trebui ca pacientul să folosească o periuță de dinți moale pentru a curăța dantura.
  •     Pentru a minimiza trauma, gura ar trebui clătită cu grijă, iar dinții, în special cei din apropierea zonei în care s-a efectuat adiția de os, trebuie periați cu atenție.
  •     În primele 24 de ore după intervenție, se recomandă consumul de alimente moi, servite la temperatura camerei.
  •     În prima săptămână postoperatorie, pacienții ar trebui să evite fumatul, băuturile carbogazoase și alcoolice, efortul fizic, sauna sau băile fierbinți.
  •     Se recomandă evitarea alimentelor dure o perioadă mai lungă, pentru a preveni riscul de desprindere a gingiei și de apariție a infecțiilor.
  •     Pe lângă medicamentele pentru durere, medicul va prescrie antibiotice pentru a preveni eventualele infecții, iar pacientul trebuie să urmeze acest tratament.
  •     În intervalul stabilit de medic, pacientul trebuie să se prezinte la control în clinică.

Accelerarea vindecării în urma adiției osoase: Membrana A-PRF

Tratamentul A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) reprezintă o abordare eficientă, care contribuie la accelerarea procesului de vindecare după intervenția de adiție osoasă. Acest procedeu, dezvoltat acum mai bine de 20 de ani, a fost continuu îmbunătățit și astăzi se bucură de o utilizare vastă în stomatologie, în special în domeniile implantologiei și chirurgiei orale, eficacitatea sa fiind dovedită în numeroase publicații de specialitate.

A-PRF este o membrană obținută prin centrifugarea sângelui pacientului, oferind un conținut bogat în trombocite, proteine și factori de creștere. Factorii de creștere din membranele A-PRF sunt eliberați gradual pe o perioadă de aproximativ o săptămână, iar procesul favorizează crearea de vase de sânge noi. Toate acestea contribuie la accelerarea vindecării.

Unul dintre principalele avantaje ale A-PRF constă tocmai în utilizarea sângelui pacientului, fără a adăuga alte substanțe, eliminând astfel riscul de reacții alergice sau de respingere și crescând eficacitatea tratamentului. Alte avantaje directe ale metodei A-PRF în cazul implantului dentar cu adiție de os sunt:

  • facilitarea integrării rapide a implantului;
  • diminuarea inflamațiilor;
  • reducerea durerilor postoperatorii;
  • reducerea timpului de așteptare pentru inserarea viitoarelor implanturi dentare, în cazul
  • în care adiția de os se face separat.

În clinica Dr. Melnic, punem întotdeauna pacientul pe primul loc, oferindu-i cele mai eficiente metode de tratament, iar metoda A-PRF este doar un exemplu în acest sens. Aceasta nu doar că accelerează vindecarea, dar și simplifică procedura și face recuperarea mai confortabilă pentru pacient.

Înlocuirea dinților lipsă cu implanturi dentare este o decizie care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, iar noi suntem aici pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere, punându-ți la dispoziție toate informațiile necesare și îndrumându-te pas cu pas!

Clinica Dr. Melnic

Hai să ne cunoaștem (mai bine)

Suntem o echipă de 20 de oameni pasionați de zâmbete sănătoase și frumoase. Ne place să ne tratăm pacienții cum am vrea să fim noi tratați, cu răbdare, profesionalism și exigență. Ne place să stabilim noi standarde de calitate și suntem aici că să te vedem zâmbim.

Contact Clinica Dr. Melnic

Fă o programare

    Introduceți datele personale