Gura uscata favorizeaza intrarea microbilor in organism - Clinica Dr. Melnic

De aceea, secretia deficitara de saliva poate duce la dezechilibre semnificative, sanatatea dentara fiind afectata cel mai grav. Plecand de la motivele din cauza carora pacientul are gura uscata, medicul stomatolog Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara, coordonator al Clinicii Dr. Melnic, explica ce se poate face pentru a asigura buna functionare a glandelor salivare.

Anumite tratamente pot inhiba procesul de secretie a salivei. Printre acestea se numara analgezicele, diureticele, medicamentele prescrise pacientilor hipertensivi ori cele pe care le iau cei care sufera de depresie. De aceea, medicul stomatolog le recomanda pacientilor sub tratament sa se hidrateze corect: „Daca pacientul observa ca odata cu inceperea tratamentului are gura din ce in ce mai uscata este bine sa bea multa apa, sa evite bauturile cu zahar adaugat si pe cele cu cofeina, cum ar fi cafeaua, ceaiul negru sau verde, energizantele“, recomanda dr. Melnic.

Radioterapia si chimioterapia pot avea ca efect advers secretia salivei vascoase, de unde si aparitia senzatiei de gura uscata. In acest caz, medicul stomatolog insista ca modificarea dietei este importanta si din punctul de vedere al sanatatii bucale. Evitarea alimentelor condimentate sau sarate, a lichidelor care deshidrateaza si consumul ridicat de apa ar trebui sa fie primele schimbari pe care le face pacientul in dieta sa zilnica.

“Cauzele incetinirii procesului de secretie salivara sunt cat se poate de numeroase. De aceea, le recomand pacientilor mei sa fie atenti la cum reactioneaza organismul atunci cand trec prin perioade de schimbare. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventa, craparea buzelor, limba inrosita si uscata, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau chiar si respiratia urat mirositoare. Daca observa ca apar cel putin doua dintre aceste simptome, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul specialist, sa poata depista eventualele probleme in stadii incipiente, cand inca mai pot fi tratate“
Dr. Melnic Ion

Stresul, emotiile puternice sau programele incarcate sunt alti posibili factori ce pot diminua secretia de saliva. In aceste perioade, medicul specialist recomanda pe de o parte gestionarea emotiilor puternice, astfel incat sa nu afecteze organismul si in alte moduri, precum si adaptarea aportului de alimente si bauturi excitante. Gura uscata este poarta intrarii microbilor in organism deoarece unul dintre cele mai importante roluri ale salivei consta in filtrarea substantelor ingerate. In plus, in unele cazuri, gura uscata poate semnala aparitia unor probleme de sanatate specifice, cum ar fi diabetul. De aceea, este important pe de o parte ca pacientul sa monitorizeze cu atentie schimbarile ce apar in situatii speciale – in timpul tratamentelor sau in perioade aglomerate- si, pe de alta parte, sa mearga la medicul specialist inca de la primele modificari pe care le observa la organismul sau. A.M.

Clinica Dr. Melnic

Hai să ne cunoaștem (mai bine)

Suntem o echipă de 20 de oameni pasionați de zâmbete sănătoase și frumoase. Ne place să ne tratăm pacienții cum am vrea să fim noi tratați, cu răbdare, profesionalism și exigență. Ne place să stabilim noi standarde de calitate și suntem aici că să te vedem zâmbim.

Contact Clinica Dr. Melnic

Fă o programare


  Bună ziua, sunt


  și vreau să-mi fac o programare la data de


  preferabil în  pentru  .


  Ma puteți contacta la


  sau la adresa


  .