Consilierea psihologica în stomatologie - Blogul Clinica Dr. Melnic

Stomatologia, sau știința dentară medicală este domeniul  esențial pentru menținerea sănătății orale a indivizilor. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, vizita la dentist poate declanșa anxietate, frică și stres. Acest lucru poate duce la evitarea vizitelor regulate la stomatolog sau chiar la neglijarea problemelor dentare, ceea ce, pe termen lung, poate avea consecințe grave asupra sănătății bucale. În acest context, consilierea psihologică în stomatologie devine o componentă esențială pentru a ajuta pacienții să depășească temerile și anxietățile lor legate de tratamentul stomatologic.

Anxietatea și Stomatologia

Anxietatea legată de stomatologie este o problemă comună și variabilă. Pentru unii pacienți, anxietatea este o senzație ușoară de neliniște, în timp ce pentru alții poate deveni o frică intensă sau chiar o fobie. Anxietatea poate fi declanșată de diverse aspecte ale experienței stomatologice, precum frica de durere, echipa de instrumente medicale sau de sunetele specifice cabinetului stomatologic. Această anxietate poate, în cele din urmă, să afecteze sănătatea orală a pacienților, deoarece amânarea vizitelor la dentist poate duce la probleme dentare mai grave.

Rolul Consilierii Psihologice în Stomatologie

Consilierii psihologici specializați în stomatologie joacă un rol esențial în ajutarea pacienților să facă față anxietății și temerilor legat de tratamentul stomatologic. Ei folosesc tehnici și abordări psihologice pentru a evalua și gestiona anxietatea pacientului, contribuind la crearea unei experiențe mai plăcute și mai puțin stresante în cabinetul stomatologic. Iată câteva dintre modurile în care consilierii psihologici aduc valoare în stomatologie:

 • Evaluarea individuală: Consilierii psihologici încep prin evaluarea anxietății și a factorilor declanșatori specifici pentru fiecare pacient. Această evaluare ajută la identificarea nevoilor individuale și la dezvoltarea unui plan personalizat de consiliere.
 • Tehnici de gestionare a anxietății: Pe baza evaluării, consilierul psihologic poate utiliza o varietate de tehnici de gestionare a anxietății, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, relaxarea progresivă sau meditația, pentru a ajuta pacienții să-și reducă anxietatea și stresul în timpul tratamentului.
 • Consiliere emoțională: Pacienții pot beneficia de ședințe de consiliere pentru a discuta despre anxietățile lor legate de stomatologie. Psihologul oferă sprijin emoțional, ajutându-i să înțeleagă și să gestioneze mai bine emoțiile legate de tratamentul stomatologic.
 • Comunicarea cu echipa medicală: Psihologul lucrează împreună cu medicii stomatologi și personalul cabinetului pentru asigurarea sau comunicare eficientă și pentru a crea un mediu mai reconfortant pentru pacienți.

Beneficiile Consilierii Psihologice în Stomatologie

Implicarea consilierilor psihologici în stomatologie aduce numeroase beneficii:

 • Creșterea ratei de participare a pacienților: Pacienții care beneficiază de consiliere psihologică sunt mai predispuși să participe la vizitele regulate la stomatolog și să îngrijească mai bine sănătatea orală.
 • Scăderea anxietății: Consilierea psihologică ajută la reducerea anxietății și a stresului asociat cu tratamentul stomatologic, permițând pacienților să aibă o experiență mai confortabilă și mai puțin stresantă.
 • Îmbunătățirea sănătății orale: Prin gestionarea anxietății, pacienții sunt mai susceptibili să caute îngrijirea de care au nevoie, prevenind astfel problemele dentare mai grave pe termen lung.
 • Colaborare între specialiști: Echipa formată din stomatologi și consilieri psihologici poate colabora eficient pentru a asigura o îngrijire completă a pacienților.

Consilierea psihologică în stomatologie este o componentă vitală pentru menținerea sănătății bucale a pacienților. Ajutându-i să gestioneze anxietatea și frica legată de tratament stomatologic. Astfel, consilierea psihologică în stomatologie este mai mult decât un serviciu auxiliar; este un partener crucial în menținerea zâmbetului sănătos și strălucitor al pacienților.

Psiholog clinician și consilier psihologic Ilinca Mihaela, in cadrul clinicii Dr. Melnic <br />Email: <a href="mailto:psihologillincamihaela@gmail.com">psihologillincamihaela@gmail.com</a><br /> Mobil: <a href="tel:0792 882 522">0792 882 522</a>

Psiholog clinician și consilier psihologic Ilinca Mihaela, in cadrul clinicii Dr. Melnic
Email: psihologillincamihaela@gmail.com
Mobil: 0792 882 522

Clinica Dr. Melnic

Hai să ne cunoaștem (mai bine)

Suntem o echipă de 20 de oameni pasionați de zâmbete sănătoase și frumoase. Ne place să ne tratăm pacienții cum am vrea să fim noi tratați, cu răbdare, profesionalism și exigență. Ne place să stabilim noi standarde de calitate și suntem aici că să te vedem zâmbim.

Contact Clinica Dr. Melnic

Fă o programare


  Bună ziua, sunt


  și vreau să-mi fac o programare la data de


  preferabil în  pentru  .


  Ma puteți contacta la


  sau la adresa


  .