Endondonţie

Cabinet Stomatologic » Endondonţie
Endondonţie 2018-10-25T13:22:15+00:00

Endodonție

– reprezinta ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul canalelor radiculare. Tratamentul de canal constă în îndepărtarea pulpei dintelui (a nervului) afectat de inflamație , urmată de curățarea, lărgirea, sterilizare, sigilarea acestuia. Obturarea canalului se realizează cu materiale speciale.

endondontie pentru pacienti

1. Ce este endodonția?

Cuvântul endodonție provine din limba greacă și s-a format prin alăturarea a două cuvinte, endo ( în interiorul) și odons (dinte)! Endodonția este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu tratamentul pulpei dentare.

Pulpa dentară sau conținutul camerei pulpare este reprezentată de țesuturile moi din interiorul dintelui (artere, vene, terminații nervoase și țesut conjunctiv). Țesutul nervos din interiorul dintelui nu este de o importanță vitală pentru sănătatea, longevitatea și funcționalitatea dintelui. Funcția sa principală este aceea senzorială. Absența nervului din interiorul dintelui nu va afecta funcționalitatea dintelui respectiv pe arcadă, el putând fi foarte bine tratat odontal (prin obturații) sau protetic.

2. De ce am nevoie de un tratament de canal?

În cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:
– infectarea pulpei dentare prin caria dentară, ea penetrând țesuturile dure dentare până în apropierea camerei pulpare.
– traumatismul dentar: fractura dentară, lucrări protetice sau odontale necorespunzătoare.
– din motive terapeutice: de multe ori datorită migrărilor dentare, pentru a folosi dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică este nevoie de o șlefuire intempestivă a țesuturilor dentare, șlefuire care duce la deschiderea camerei pulpare și implicit la tratamentul endodontic.

De multe ori când pulpa dentară are o suferință incipientă și nu este încă infectată( durerile dentare apar atunci când bem lichide calde sau reci, mâncăm înghețată sau mâncare foarte fierbinte), medicul poate încerca un tratament dentar numit coafaj dentar din dorința de a păstra vitalitatea dintelui dumneavoastră. Dacă acest tratament eșuează, atunci vom fi nevoiți să efectuăm un tratament endodontic pentru a înlătura durerea.
A avea un dinte tratat endodontic nu înseamna că acest dinte va fi extras în următorii ani, așa cum multe persoane afirmă. Motivul pentru care realizăm un tratament endodontic corect este tocmai păstrarea acestui dinte pe arcadă cât mai mult timp. Într-adevar, dacă motivul tratamentului endodontic este o carie foarte profundă care a distrus în mare parte coroana dintelui, vom fi nevoiți să îl reconstituim printr-un pivot din fibră de sticlă de exemplu, refăcând astfel coroana dintelui și făcând posibilă restaurarea lui prin diferite metode protetice. Dacă toate aceste tratamente sunt făcute corect și aveți o igienă dentară foarte bună, dintele dumneavoastră ar putea rămâne pe arcadă pentru tot restul vieții.

 TIPUL INTERVENTIEI

PRETUL (Lei)

 Tratament endodontic complet dinte monoradicular

150 lei

 Tratament endodontic complet dinte pluriradicular

200-300 lei

Retratament endodontic dinte monoradicular

250 lei

 Retratament endodontic dinte pluriradicular

300 lei

 Tratament endodontic rotativ

250 lei / canal

3. Cum decurge tratamentul endodontic propriu-zis în cabinetul nostru?

Dintele prezintă în interiorul canalelor radiculare un țesut vascular și nervos(nervul), care asigură aportul de substanțe nutritive. Atunci când are loc inflamarea sau infectarea acestui țesut, este necesară îndepărtarea lui.

Tratamentul de canal constă în eliminarea nervului din canalele rădăcinilor, urmat de obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigură sigilarea și împiedică infecția. Cu ajutorul instrumentarului modern se realizează o lărgire mai accentuată a canalului și o curățare net superioară, iar cu noile materiale de sigilare se obține o obturație de canal perfect etanșă.Lungimea canalului radicular este acum măsurată electronic, astfel că vom ști exact până unde ajunge obturația de canal.

Programează o consultație

021.327.63.55 | 0733.743.287

Preturi

Lista Preturi | 0213276355 / 0733743287

-