Warning: Undefined variable $string in /home3/x12clncd/public_html/wp-content/themes/xarites-theme-child/components/shortcodes.php on line 554
Primele semne care ar trebui să te trimită la stomatolog sunt sângerarea și durerea îndelungată a gingiilor, afecțiuni ale dinților etc. În cadrul oricărui consult stomatologic sunt inspectate gingiile, dinții și funcționalitatea aparatului masticator (mușcătura, poziționarea dinților etc).
Astăzi vorbim despre diagnosticarea corectă a problemelor dentare și despre semnele la care orice pacient trebuie să fie atent pentru a le comunica mai departe medicului.
Atunci când verificăm sănătatea dinților unui pacient, suntem preocupați de pierderea potențială a dinților sau a părților dinților. Acest lucru se poate întâmpla în trei moduri: caria dentară, fracturi datorate dinților slăbiți (cum ar fi cei cu obturatii mari sau tratati endodontic) și traume (care sunt imprevizibile).
Dr. Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară.
Ce urmarim pentru a formula un diagnostic stomatologic corect?
- Carii – netratate (corect) pot conduce la pierderea dintelui
- Umpluturi (plombe) sau alte restaurări (ex. coroane dentare) defecte – cel mai frecvent căutăm microfisuri care permit depozitarea bacteriilor
- Dinti slăbiți din cauza plombelor mari sau a extirpării nervului. Acești dinți sunt expuși riscului de fractură. De cele mai multe ori, recomandarea este de aplicare a unei coroane dentare care protejează dintele.
- Igiena dentara efectuata corect
- Prezenta sangerarilor, inflamatiei gingivale sau a mobilitatii dintilor- toate semne a bolii parodontale
- Boli sistemice care afectează și dantura: diabet, boli cardiovasculare etc.
Abordarea problemelor dentare trebuie făcută cu responsabilitate în concordanță cu nevoile și dorințele pacientului. Buna comunicare între acesta și medicul curant este un factor cheie pentru diagnosticarea corectă și mai departe, pentru tratamentul optim.