Siguranţa tratamentelor

Cabinet Stomatologic » Despre Noi » Siguranţa tratamentelor
Siguranţa tratamentelor 2017-12-07T10:13:56+00:00

Siguranța pacienților și a personalului medical este una din prioritățile Clinicii Dr Melnic.

Aspectul cel mai important este rerezentat de prevenirea și indepărtarea riscului de apariție și răspândire a infecțiilor. Studii recente arată că aproximativ o treime din populația lumii a fost infectată cu virusul hepatitei B, iar aproximativ 270-300 de milioane de oameni din populația întregului glob sunt infectați cu hepatita C.

În România, doar 50% din cabinetele stomatologice respectă normele europene în materie de sterilizare a instrumentarului medical. Adesea este incriminată utilizarea unor aparate vechi care nu asigură temperatura optimă în procesul sterilizării.

Clinica Dr. Melnic de  servicii stomatologice in sectorul patru respectă cu strictețe protocoalele de igienizare și decontaminare a tuturor suprafețelor din sălile de tratament și de asemenea protocoalele de sterilizare a instrumentarului.

Decontaminarea suprafetelor

Pentru prevenirea riscului de transmitere a infecțiilor suprafețele expuse sunt decontaminate minuțios, reducându-se astfel numărul germenilor până la zero. În acest scop se folosesc soluții chimice de ultimă generație. Spectrul de intervenție și eliminare al acestor substanțe este foarte larg și acestea sunt foarte eficiente, dacă se respectă timpul de expunere al agentului decontaminant. Substanțele dezinfectante utilizate îndeplinesc standardele europene pentru dezinfecție și sunt fungicide, sporicide, virucide, active pe virusul HIV, cel al hepatitei B și C, Adenovirus, Coranoveros, virus Herpex tip 1 precum și tuberculicide active pe Mycobacterium tuberculosis. De asemenea, pentru dezinfecția mâinilor se folosesc substanțe dezinfectante speciale înainte și după utilizarea mănușilor de consultație.

Sterilizarea instrumentarului stomatologic

Sterilizarea instrumentarului stomatologic decurge în mai multe etape, astfel se distruge în totalitatea flora microbiană de pe materialele supuse procesului. În cadrul acestui proces sunt două etape distincte-presterilizarea, etapa care presupune pregatirea instrumentelor în vederea sterilizării și sterilizarea la autoclav.

PRESTERILIZAREA presupune imersia instrumentelor într-o baie cu dezinfectant. Înaintea acestei etape se realizează prespălarea și curățarea normală. După respectarea timpului de acțiune optimă a acestui dezinfectant, instrumentele sunt spalate minuțios cu perii adecvate, insistându-se la încheieturi, la canalurile acelor și frezelor, pentru înlăturarea tuturor formelor de materii organice. Cleștii de extracție și alte instrumente chirurgicale sunt supuse acelorași etape de presterilizare, însă în recipiente separate, apoi se usucă și se curăță din nou în caz de necesitate.După uscare și verificare instrumentele se împachetează în folii închise etanș, ce au prevăzute markeri de sterilizare care virează atunci când procesul de sterilizare ajunge la temperatura optimă. Astfel, se poate verifica sterilizarea. Pe aceste folii individuale sunt notate ziua și ora, astfel putem verifica din timp termenul de păstrare a sterilizării. Calitatea sterilizării poate fi verificată și prin menținerea zilnică a unui caiet de sterilizare a instrumentelor supuse acestui proces, felul sterilizării, parametrii aparatelor.

STERILIZAREA, aparatul folosit la sterilizare se numește autoclav. Autoclavul este verificat periodic și monitorizat de către instituțiile statului atestate în acest scop. Sterilizarea la autoclav folosește un procedeu fizic numit căldura umedă (sterilizarea prin vapori sub presiune, unde temperatura vaporilor crește proporțional cu presiunea, respectiv 134 de grade timp de 45 min). Acest procedeu oferă garanția eliminării în totalitate a tuturor formelor cunoscute de agenți microbieni.

Toate aceste eforturi sunt depuse de personalul clinicii pentru a preveni și elimina orice suspiciune și posibilitate de îmbolnăvire pe parcursul tratamentului.

Preturi

Lista Preturi | 0213276355 / 0733743287

-