Îți sângerează gingiile la fiecare spălat pe dinți?

Mergi la medic, ai putea fi unul dintre cei 90% de români care suferă de o formă de afecțiune parodontală

Sângerările gingivale, disconfortul și inflamațiile țesutului sunt de cele mai multe ori primele semne ale unei boli parodontale.

Boala parodontală este o afecțiune a țesutului care asigură menținerea și susținerea dinților în oasele maxilare. Factorul determinant în producerea bolii parodontale îl reprezintă placa bacteriană, însă o cauză importantă îl reprezintă și factorii favorizanți locali și generali, cum ar fi bolile generale, sistemice (ex. diabet).

Sângerările gingivale

Principala cauză a numărului mare de români afectați de parodontoză (într-o formă ușoară sau avansată) este prevenția precară – 58% dintre români ajung într-un cabinet stomatologic doar atunci când au dureri.

Semnele sunt de cele mai multe ori ignorate de către pacienți și din acest motiv, de cele mai multe ori apar depuneri de tartru şi placă bacteriană, precum şi la acumularea de resturi alimentare pe dinţi. Se ajunge, astfel, la un stadiu avansat de afectare al parodonţiului, la apariţia mobilităţii dinţilor şi, într-un final, la apariţia pungilor parodontale şi chiar la pierderea dinţilor (30% dintre români nu mai au niciun dinte în gură).

Care sunt cauzele afecțiunii parodontale?

Igiena deficitară
Fumatul
Bolile sistemice (Diabetul)
Alimentaţia bogată în săruri minerale şi săracă în fructe Alimentaţia bogată în săruri minerale şi săracă în fructe
Stresul
Diverși factori hormonali (gingivita de sarcină)

“Cele mai agresive forme de afecțiuni parodontale vizează persoane cu vârsta de peste 20 de ani, evoluând rapid și producând pierderi dentare. Boala parodontală este o afecțiune complexă care trebuie, în primul rând, înțeleasă și conștientizată pentru ca ulterior, tratamentul de specialitate să aducă cele mai bune rezultate, precum și menținerea sănătății parodontale a dinților.”

spune dr. Ion Melnic, specialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator Clinica Dr. Melnic

Parodontologie

Cred ca am parodontoză. Ce fac mai departe?

În cadrul unui control stomatologic de rutină, se poate stabili gravitatea afecțiunii parodontale. Dacă vorbim de un stadiu incipient, tratamentul constă într-un simplu detartraj pentru îndepărtarea factorului favorizant numărul 1, respectiv tartrul. În cazul parodontopatiilor însă, care reprezintă următorul stadiu al gingivitei netratate în mod corespunzător, tratamentul poate necesita mai multe etape.

Tratament non-chirurgical

Chiuretaj în câmp închis, ce presupune o curăţare atentă a suprafeţei radiculare expuse, îndepărtând tartrul şi placa bacteriană de la nivelul pungilor parodontale, netezind aceste suprafeţe şi îndepărtând toxinele de la acest nivel. Practic meficul parodontolog din Clinica Dr Melnic realizeaza o curatare mai amanunyita a tuturor suprafetelor dentare, a radacinilor si a gingiilor. Scopul acestei interventii fiind indepartarea in totalitate a factorilor csuzali ai bolii parodontale: placa bacteriana, tartru , precum si tesuturile inflamate sau infectate.

Tratament chirurgical regenerativ

Tratament chirurgical regenerativ

Acestea au ca scop reducerea adâncimii pungilor parodontale şi repararea, pe cât posibil, a distrugerilor cauzate de boala parodontală. Exista mai multe tehnici chirurgicale pe care le folosim in clinica. Unele din ele presupun aditii osoase si aplicarea unor membrane de regenerare. Medicul parodontolog este cel care hotaraste ce tip de interventie este indicat pentru fiecare pacient.

Am făcut tratamentul. Cum îmi protejez dinții de acum?

Pentru obţinerea unor rezultate favorabile pe termen mediu şi lung, este necesară instituirea unui tratament de menţinere şi consolidare individualizat pentru fiecare pacient, precum şi monitorizarea pacientului de minimum patru ori pe an. Pentru a realiza acest lucru venim in intampinarea pacientilor prin crearea unui program de recall.

Practic pacientii care au fost diagnosticati si tratati pentru boala parodontala, sunt monitorizati pe termen lung, sunt chemati la controale si igienizari o data la 4 luni. De asemea ei primesc sfaturi pentru imbunatatire igienei orale si modalitatile de prevenire a reacutizarii bolii parodontale.

Programați-vă acum

0733.743.287 sau 0742.213.664