Diagnosticarea gresită (sau de cele mai multe ori întârziată – 80% dintre români merg la stomatolog doar atunci când îi doare un dinte) și tratamentul nepotrivit sunt de cele mai multe ori printre principalele cauze ale pierderii dinților.

La nivel mondial, principala cauză medicală a pierderii dinților este afecțiunea parodontală (afecțiune cronică a gingieisi a osului de sustinere, de tip inflamator). Parodontoza duce la pierderea dinților prin distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții.

Primele semne care ar trebui să te trimită la stomatolog sunt sângerarea și durerea îndelungată a gingiilor, afecțiuni ale dinților etc. În cadrul oricărui consult stomatologic sunt inspectate gingiile, dinții și funcționalitatea aparatului masticator (mușcătura, poziționarea dinților etc).

Astăzi vorbim despre diagnosticarea corectă a problemelor dentare și despre semnele la care orice pacient trebuie să fie atent pentru a le comunica mai departe medicului.

Atunci când verificăm sănătatea dinților unui pacient, suntem preocupați de pierderea potențială a dinților sau a părților dinților. Acest lucru se poate întâmpla în trei moduri: caria dentară, fracturi datorate dinților slăbiți (cum ar fi cei cu obturatii mari sau tratati endodontic) și traume (care sunt imprevizibile).

spune Dr. Melnicspecialist în chirurgie dento-alveolară și coordonator Clinica Dr. Melnic.

Ce urmarim pentru a formula un diagnostic stomatologic corect?

  • Carii – netratate (corect) pot conduce la pierderea dintelui
  • Umpluturi (plombe) sau alte restaurări (ex. coroane dentare) defecte – cel mai frecvent căutăm microfisuri care permit depozitarea bacteriilor
  • Dinti slăbiți din cauza plombelor mari sau a extirpării nervului. Acești dinți sunt expuși riscului de fractură. De cele mai multe ori, recomandarea este de aplicare a unei coroane dentare care protejează dintele.
  • Igiena dentara efectuata corect
  • Prezenta sangerarilor, inflamatiei gingivale sau a mobilitatii dintilor- toate semne a bolii parodontale
  • Boli sistemice care afectează și dantura: diabet, boli cardiovasculare etc.

Abordarea problemelor dentare trebuie făcută cu responsabilitate în concordanță cu nevoile și dorințele pacientului. Buna comunicare între acesta și medicul curant este un factor cheie pentru diagnosticarea corectă și mai departe, pentru tratamentul optim.